نمای کرتین وال (Curtainwall) | طراحی نمای لامل
هنگامی که به یک ساختمان نگاه میکنیم، آنچه برای اولین بار توجه ما را به خود جلب می کند، ظاهر و نمای آن ساختمان است. در واقع باید بگوییم، که نما، پوسته هر ساختمان است و نقش بسیار مهمی در زیبایی، جذابیت و عایقبندی ساختمانها ایفا میکند.
معمولا در طراحی نمای ساختمان، معماران و سازندگان با توجه به شرایط آب و هوایی، موقعیت جغرافیایی، تعداد طبقات ساختمان، سلیقه افراد و بودجهای که وجود دارد، به انتخاب نوع مصالح مربوط به نمای ساختمان اقدام میکنند.
نمای کرتین وال چیست؟
خب قبل از هر چیزی باید تعریف درستی از نمای کرتین وال داشته باشیم. Curtain Wall یک کلمه انگلیسی است که معادل آن به فارسی دیوار پرده ای است.
دیوار و پرده هر دوباعث به وجود امدن فاصله بین دو فضا هستند. یکی سخت و سنگین و دیگری سبک و قابل انعطاف. از ترکیب این دو عبارت یا در حقیقت این دو نوع فاصله محققان به ترکیبی دست پیدا کرده اند که هم استحکام و مقاومت دیوار را دارد و هم زیبایی و سبکی پرده را. از این رو نام انرا کرتین وال Curtain Wall قرار دادند. نمای کرتن وال به نمای لامل نیز معروف است.
نماهای کرتین وال از آنجا که هیچ باری از خود ساختمان را به دوش نمی کشند و تنها نیرویی که تحمل می کنند یکی نیروی وزن خودشان و دیگری نیرو های جانبی نظیر باد است را تحمل می کنند از این رو به سازه های کرتین وال سازه های خود ایستا می گویند. نمای کرتین وال انواع و اقسام و زیادی دارد و پر کاربرد ترین آنها که حتما شما هم دیده اید نماهای کرتین وال شیشه ای هستند.
ویژگی مهم نمای کرتین وال | نمای لامل
از ویژگی مهم نمای لامل (کرتین وال) می توان به عایق حرارتی، رطوبتی، صوتی آن اشاره کرد. این مساله باعث بهینه سازی دمای محیط و نور می شود. بنابراین نیاز ساختمان به مصرف انرژی الکتریسیته را کاهش می دهد. از طرفی کرتین وال ها چون سازه هایی بسیار سبک هستند بار کلی وارد بر ساختمان را کاهش می دهند. همچنین رفتار خوبی در مقابل زلزله دارند و در نهایت سهولت در نصب و زیبایی و مقرون به صرفه بودن نسبت به سایر نماهای ساخمانی برتری دارند.
حال کمی فنی تر به قضیه نگاه می کنیم. کرتین وال ها در واقع شاسی ها و لامل هایی هستند که در اطراف پروژه قرار می گیرند. و شیشه هایی که به عنوان نمای ساختمان قرار است بگیرند به جای اینکه روی خود ساختمان نصب شوند روی سازه کرتین وال نصب می شوند. از این رو وزن وارده بر ساختمان کاهش می یابد. این کاهش وزن سبب می شود که مقاومت ساختمان نسبت به زلزله افزایش یابد. از نماهای کرتین وال می توان به نمای ساختمان جدید بورس در سعادت آباد تهران اشاره کرد.
ساختار نمای کرتین وال
همانطور که گفتیم ساختمان اصلی کرتین وال یا استراکچر کرتین وال از شاسی و لامل تشکیل شده است. سپس شیشه ها یا سایر پوشش ها روی آنها نصب می شوند. حال لامل را به شما معرفی می کنیم. لامل در حقیقت همان سازه آلومینیومی است که شیشه ها روی آن نصب می شوند. این لامل ها در دو جهت افقی و عمودی نصب می شوند. و فضایی مشبک مناسب نصب صفحات شیشه ای یا غیره را می دهند. به لامل های عمودی مولیون و به نماهای افقی ترنسم گویند. لامل ها نیز با توجه به طراحی نمای و کاربری که دارند انواع مختلفی دارند. لامل های آلومینیومی، لامل های فولادی و لامل های چوبی از انواع مختلف لامل ها هستند.
لامل
سطح مقطع لامل ها نیز به گونه ای توسط مهندسان طراحی شده است که بتوان در شیار هایی لامل ها در هم قفل می شوند و یا شیشه ها در فضای بین مولیون و ترنسم قرار می گیرند را بتوان با لاستیک های مخصوصی به نام EPDM جهت انجام عایق بندی حرارتی اقدام کرد. از این رو نماهای کرتین وال عایق صوتی حرارتی رطوبتی خیلی خوبی هستند.
انواع مختلف لامل در نمای کرتین وال
همانطور که گفتیم این لامل ها دارای انواع مختلفی نظیر فولادی چوبی و آلومینیومی هستند که بهترین آنها همان آلومینیومی هست که در اکثر پروژه ها می بینید علت آن این است که نمونه های فولادی و چوبی به علت خوردگی وزن بالا مشکلاتی که در عایق بندی دارند خیلی زود از صحنه حذف شدند اما نمونه آلومینیومی و آلیاژ های آن به دلیل خواصی که دارند نظیر استحکام بالا در عین سبکی توانایی جیگ و فیکسچر بودن بالا به منظور عایق بندی رطوبتی و هوادهی از مزیت هایی اسن که طراحان و معماران و مهندسان بسیاری را توجهشان را به خود جلب کرده است.
سیستم های کرتین وال به از جهت نصب نیز به دو نوع تقسیم بندی می شوند: فریملس framless (بدون خطوط ظاهری نمایان) و فیسکپ facecap (در پوش دار). که نمونه فریملس خود به دو زیر مجموعه full frame و Ufram تقسیم بندی می شوند که هر کدام از این انواع با توجه به شرایط پروژه ساختار نما و غیره توسط مهندسان و معماران انتخاب و پس از انجام کامل طراحی از نظر فنی و زیبایی شناختی در محل پروژه نصب می شوند.
نمای کرتین وال به صورت فریم دار و درپوش دار
سیستم های فریم دار به طور کلی از نظر استحکام در وضعیت بسیار عالی هستند و در این سیستم ها شیشه ها می بایست در کارخانه تولید شیشه بر روی فریم های آلومینیومی سوار شود. پنل های آماده بر روی مدول ها سوار می شود و لامل ها به شکل افقی و عمودی هستند. در نظر داشته باشید که مدول ها به بازشوهای مخفی نیز تبدیل خواهند شد.
یک نوع دیگر از اجرای نمای کرتین وال به شکل درپوش دار است. در این سبک به طور کلی خطوط به صورت نمایان طراحی شده اند. سیستم های درپوش دار خود به دو بخش نیمه درپوش دار به صورت افقی و عمودی و یا درپوش دار کامل تقسیم می شود که البته مدل کامل آن نیز به صورت عمودی و افقی فراهم شده است. در این سیستم ها عموماً لامل ها پس از نصب شیشه ها توسط زهوارهای مخصوص برای نظم بهتر تنظیم می شود. استفاده از درپوش های هرگز پروفیل در این سیستم ها سبب می شود که اجرای نمای کرتین وال در وضعیت خطوط عمودی و یا افقی قرار بگیرد. لاستیک درزگیری آب بندی و هوابندی در این مسیر بسیار مهم بوده و باید مورد ارزیابی قرار بگیرد.
استفاده از نمای کرتین وال درپوش دار به نسبت روش های استیک نوپاتر هستند و به طور کلی مزایای بیشتری دارند.
مزایای نمای کرتین وال درپوش دار
یکی از مهمترین مزایای نمای کرتین وال این است که مدول های غیر متناوب و یا نامساوی در کنار هم به کار می رود. معماری به کار رفته برای این سیستم عموماً کمی پیچیده بوده و نیاز به دقت بالاتری دارد.
از دیگر مزایای نمای کرتین وال درپوش دار است این است که زمان پروسه نصب کوتاه تر از مدل قبلی است و این روند اجرا اجرای قبلی را ساده تر می کند. به طور کلی برای اجرای نمای کرتین وال نیاز به چندین مدول در کنار هم است و نیاز به یک پنل آماده در کارخانه تولید بوده و پس از نصب شیشه به محل کارگاه منتقل می شود. عموماً نیاز است که براکت های مخصوص اتصال در کف و سقف به طور دقیق پیش بینی شود و نصب آنها نیز به شکل صحیح صورت بگیرد.
اتصال پانل ها به این براکت ها در محل کارگاه می تواند سبب سریعتر شدن اجرای نمای کرتین وال شود. آب بندی های کامل برای پروسه اجرای نمای بسیار مهم است.
برش کاری و سوراخ کاری های لازم در این مسیر از اهمیت بالایی برخوردار است. به طور کلی هرچه دقت اجرای نمای کرتین وال بیشتر باشد می تواند به نتیجه بهتر و سریعتر برسد.
از دیگر مزایای نمای کرتین وال درپوش دار این است که میزان تبادل انرژی در انها بسیار اصولی بوده و هیچ نوع هدر رفتن انرژی دیده نمی رود. موقعیت قرار گرفتن ساختمان و باز و بسته بودن محوطه اطراف آن بسیار مهم بوده و بهتر است به شکل دقیق ترتیب اثر داده می شود. جنس شیشه به کار رفته و همینطور استفاده از شیشه های تعیین کننده در این آیتم های اجرایی دقیق و درست سبب می شود که محاسبات استاتیکی به طور دقیق صورت بگیرد.
راه اندازی نمای کرتین وال
راه اندازی نمای کرتین وال روز به روز سختتر است و البته این روند به طور کلی درست و منطقی است. ایده هایی که در زمینه راه اندازی نمای کرتین وال دیده می شود روز به روز در حال افزایش است و اینطور که مشخص شده است کارهای تیمی برای اجرای دقیق نمای کرتین وال سخت هستند. در نظر داشته باشید که ساخت و سازهای همکاری در این زمینه می تواند بسیار دقیق به نظر برسد. نصب نمای کرتین وال باید به صورتی باشد که پیش بینی های لازم در زمینه بروز بادهای تند و طوفان های وسیع نیز مورد ارزیابی قرار بگیرد. شاخص های طراحی پوسته بیرونی برای نمای کرتین وال باید آنقدر دقیق رعایت شود که در برابر اتفاقات ناهنجار نیز بتواند تا حد مورد نظر به نتیجه برسد. بررسی های مقاومتی در زمینه نمای کرتین وال اینطور که نمایش داده شده است مشخص کرده است که این نما به نسبت نمای مشابه می تواند تا حدود 7 درصد زیبایی و بیش از 50 درصد مقاومت را ایجاد نماید. در راه اندازی نمای کرتین وال نیاز به افرادی متخصص و ایده های جذاب و صحیح و برآورد خطرات احتمالی خواهد بود.
مشخصات و ویژگی های کرتین وال ها (لامل ها)
نمای کرتین وال
نماهای کرتین وال بر حسب نوع اجرا به سه گروه زیر تقسیم بندی می شوند:
۱-نوع قاب:
قاب ۶۰ میلی متری:
این پروفیل ها با پهنای ۶۰ میلی متر و عمق متغییر که پارامترهایی نظیر محاسبات فشار باد و ارتفاع سازه ها در تعیین عمق پروفیل نقش دارد. همچنین قابلیت اجرا در انواع سطوح مسطح، چند ضلعی، سقف های باز شو شیشه ای به صورت تک جداره، دو جداره ، چند جداره را دارد.
قاب ۵۰ میلی متری:
این پروفیل ها با پهنای ۵۰ میلی متر و عمق متغییر که پارامترهایی نظیر محاسبات فشار باد و ارتفاع سازه ها در تعیین عمق پروفیل نقش دارد. همچنین قابلیت اجرا در انواع سطوح مسطح، چند ضلعی، سقف های باز شو شیشه ای به صورت تک جداره، دو جداره ، چند جداره را دارد.
قاب فریملس ۶۰ میلی متری:
این پروفیل ها با پهنای ۶۰ میلی متر و عمق متغییر که پارامترهایی نظیر محاسبات فشار باد و ارتفاع سازه ها در تعیین عمق پروفیل نقش دارد. همچنین قابلیت اجرا در انواع سطوح فریملس مسطح، چند ضلعی، سقف های باز شو شیشه ای به صورت تک جداره، دو جداره ، چند جداره را دارد. در این حالت شیشه ها دو جداره روی فریم با چسب مخصوص در کارخانه چسبانده و توسط یراق آلات و اتصالات روی نما نصب می شود.
قاب فریملس ۶۰-۵۰ میلی متری تایپ اس:
مشخصات فنی سیستم های فوق همانند قاب فریملس ۵۰ میلی متری می باشد. با این تفاوت که مکانیزم نصب شیشه ها بدون استفاده از قاب آلومینیومی توسط یراق آلات لامل های عمودی و افقی نصب می گردد.
۲-سیستم Semi Unitized
در این حالت پروفیل های عمودی به صورت جزیی است بنابراین شبکه بندی نما که شامل پروفیلهای افقی و عمودی به صورت قاب هایی با عرض یک شیشه و ارتفاع ۱ یا ۲ طبقه در کارخانه تولید و سپس در محل پروژه مونتاژ می شود و شیشه ها در آن نصب می شود. از آنجا که قاب ها بدون شیشه به محل پروژه منتقل می شود راحت می توان آن قاب ها را به طبقات بالایی منتقل کرد. بنابراین سرعت اجرای نما سریع تر از حالت قبل است. و در مقابل ارتعاشات و زلزله مقاومت بالایی دارند. و عموما ابعادی معادل ۱۷۰ در ۱۸۰ سانتی متر است.
۳-سیستم Unitized
در این حالت از انجا که پروفیل ها از زمان اجرای پروژه در محل پروژه انجام می شود سرعت اجرا و تکمیل بالایی دارد. شیشه ها نیز با بسته بندی مناسب همزمان با اجرای پروژه به محل پروژه منتقل می شود. از مزیت های بسیار مهم این روش بدون نیاز نصب داربست قابل اجرا است.
برای کسب اطلاعات بیشتر با نمایندگی های الفورال تماس حاصل فرماید.
021-44683213
09034755567